Blog

Haaruitval bij vrouwen

Haarverlies, dunner haar en kaalheid komen niet alleen bij mannen voor. Haaruitval bij vrouwen is een veelvoorkomend probleem, na het veertigste levensjaar ervaart 40% van de vrouwen dat het haar steeds dunner wordt. Dunner wordend haar kan je onzeker maken en gevoelens van verdriet en verlies met zich meebrengen. Wat zijn de meest voorkomende oorzaken van haaruitval bij vrouwen en wat zijn eventuele oplossingen?

haaruitval-bij-vrouwen

Haaruitval door hormonen

Vaak zorgen hormonen bij vrouwen voor overmatige haaruitval. Starten of stoppen met de pil, zwangerschap en de overgang zijn momenten van hormoonschommelingen die kunnen zorgen voor een periode van haaruitval. Vaak herstelt de haargroei zich vanzelf als de hormoonhuishouding weer in balans is. Toch kan dit een lange periode beslaan, bijvoorbeeld tijdens de overgang. Maak je je zorgen over je haarverlies en wordt het een probleem voor je? Maak dan een afspraak bij de huisarts om dit te bespreken. Ook bij zichtbaar dunner haar kun je in aanmerking komen voor een vergoeding van een haaraanvulling of een haarwerk. We laten je graag de nieuwste generatie haaraanvullingen zien. Makkelijk in je eigen haar te voegen en te dragen wanneer je wilt!

Erfelijke haaruitval

Haaruitval kan erfelijk zijn, dit zien we vaak bij mannen. Een terugtrekkende haargrens en haaruitval op de scalp zijn de kenmerken van erfelijke kaalheid. Bij de vrouwelijke vorm zie je eenzelfde vorm van haarverlies, maar vrouwen worden dunner van haar en niet volledig kaal. Toch ervaren vrouwen het vaker als moeilijk omdat kaalheid bij vrouwen minder geaccepteerd is dan bij mannen. Vrouwen schamen zich voor hun haaruitval, en soms belemmert het hun in het dagelijks leven. Zo kan fietsen of zwemmen een probleem worden, omdat het haarverlies dan extra zichtbaar wordt. Voor deze vorm van kaalheid raden wij een kleine haaraanvulling aan die je eenvoudig in je eigen haar kunt bevestigen. Zo draag je je eigen haar, met een kleine toevoeging. En die toevoeging maakt nu net het verschil.

Haaruitval door stress

Stress is een bekende boosdoener bij haaruitval. De haarzakjes gaan door stress versnelt in rustfase, waardoor het haar uitvalt en lastig groeit. Dit type haarverlies kan plotseling optreden en zo ernstig zijn dat je duidelijk ziet dat je haar snel dunner wordt. Het kan ook langzamer op gang komen en lang aanhouden. Meestal is deze vorm van haaruitval tijdelijk en groeit het haar na een tijdje weer terug. Een combinatie van goede hoofdhuidverzorging, een gezonde levensstijl en manieren vinden om de stress voor jezelf te reduceren, werkt vaak goed bij dit type haaruitval.

Om de hoofdhuid in goede conditie te houden biedt Sikkenk haarspecialisten een hoofdhuidanalyse aan om de conditie van je hoofdhuid te kunnen bepalen. Daarna adviseren we je welke producten voor jouw hoofdhuid geschikt zijn. Wij werken met natuurlijke shampoos en conditioners, waar we goede resultaten mee bereiken.

Haaruitval door alopecia

Alopecia betekent eigenlijk niets anders dan haaruitval. Toch is het in de praktijk een verzamelterm voor alle haarziekten die haaruitval veroorzaken. Er zijn verschillende vormen, zoals alopecia areata, waarbij ringvormige kale plekken op de hoofdhuid ontstaan. Deze plekken ontstaan spontaan, verdwijnen soms ook weer, of komen ergens anders op de hoofdhuid terug.

Als je weet dat je alopecia hebt, kan dit veel onzekerheid geven. Je weet niet of je haargroei nog herstelt en dat is vaak moeilijk. De Alopecia Vereniging kan je veel informatie verschaffen over jouw vorm van alopecia en mogelijke behandelingen. Ook organiseren ze regelmatig activiteiten en hebben ze een online community voor mensen met alopecia. Je kunt ze vinden op www.alopecia-vereniging.nl.

Wat kunnen wij voor je betekenen? Bij Sikkenk haarspecialisten zien we dagelijks vrouwen met alopecia. Dat maakt dat we veel ervaring en begrip hebben voor je situatie. In onze winkel in Haarlem hebben we een showroom om haarwerken en headwear te bekijken en mooie privé paskamers om te passen. Je wordt altijd geholpen door ervaren haarwerksters, met aandacht en respect. En wil je er nog even over nadenken, kan dat ook. We volgen jouw tempo, jouw wens.

Haaruitval door chemokuur

Haarverlies door een chemokuur is vaak een dubbele klap. Eerst hoor je dat je kanker hebt, en daarna dat door behandeling je haar gaat uitvallen. Het is wel belangrijk om te weten dat niet alle typen chemokuur haaruitval veroorzaken. Je behandelend arts of oncologie verpleegkundige kan je meer vertellen over haaruitval bij jouw type chemokuur.

Na de laatste chemokuur komt je haar weer terug. Na zes tot acht weken begint je haar weer voorzichtig te groeien. Vaak is de structuur wel tijdelijk anders, heb je opeens krullen of is de kleur anders dan je dacht. Na enkele maanden tot een jaar krijgt je haar weer zijn eigen structuur en kleur terug. Een enkeling houdt ander haar dan voor de chemokuur.

Bij Sikkenk haarspecialisten zien we veel vrouwen die een chemokuur moeten ondergaan. Als je een haarwerk of headwear wilt, raden we je aan om een afspraak bij ons te maken voor je kuur start. Dan kunnen we je eigen haar zien en voel je je vaak lichamelijk fit. We bieden je altijd de mogelijkheid om een haarwerk of headwear te gratis te reserveren, ook als je niet zeker weet of je haar gaat uitvallen. Ook kunnen we in de regio je thuis of in het ziekenhuis bezoeken, als je niet naar onze winkel kunt komen.

Andere mogelijke oorzaken van haarverlies

Hoewel de meeste vrouwen door bovenstaande oorzaken een periode van haarverlies doormaken, zijn er natuurlijk andere redenen voor haarverlies. Je kunt je haar ook (deels) verliezen door:

  • Een schildklierafwijking
  • Medicijngebruik
  • Vitaminetekort
  • Bestraling van de hoofdhuid.

Heb je haaruitval, bespreek dit met je arts. Hij of zij kan een diagnose geven, eventueel een behandeling voorstellen en je een verwijzing voor een haarwerk geven, als je dit wilt.

Dé specialist bij haaruitval of haarproblemen

Haaruitval is niet zomaar iets. Het kan veel invloed hebben op je zelfvertrouwen en je dagelijks leven. Sikkenk haarspecialisten heeft alles voor de vrouw en man met haaruitval onder een dak. We hebben een ruime collectie haaraanvullingenhaarwerken en headwear. We doen er alles aan om ervoor te zorgen dat jij je weer mooi en zelfverzekerd voelt, ondanks haaruitval.

Om er zeker van te zijn dat wij voldoende tijd voor je kunnen vrijmaken werken wij op afspraak. Neem gerust contact met ons op om een afspraak te maken, ook voor een hoofdhuid analyse. Je bent bij ons in goede en kundige handen.

Ervaringen

“Wat een geweldige zaak en wat een enorme voorraad. Personeel is zeer bekwaam en ontzettend vriendelijk. Nemen alle tijd voor je en weten waarover ze praten. Alles wordt voor je geregeld via de zorgverzekeraar. HULDE.”

- Wilmar

“Ik vond het een goede verzorging en vriendelijke mensen name mijn haar probleem serieus”

- Mario

“Super vriendelijk en erg behulpzaam. Totaal geen druk om een haarwerk aan te schaffen. Voelde mij zeer op mijn gemak en gehoord”

- Patricia

Een vertrouwd adres

Sikkenk haarspecialisten is een gecertificeerde zorgleverancier.

Daarmee ben je altijd verzekerd van de beste zorg én de maximale vergoeding van je zorgverzekeraar.

Kom onze collectie bekijken

Je bent van harte welkom om onze collectie te komen bekijken. Je vindt ons op Wagenweg 122, 2012 NJ in Haarlem.

Bel ons gerust om een vrijblijvende afspraak te maken.

Maak een afspraak

Om er zeker van te zijn dat wij voldoende tijd voor je kunnen vrijmaken werken wij op afspraak