Tussen de 25 en 40 jaar krijgt een kwart van de mannen te maken met haaruitval. De haarlijn trekt terug en er ontstaan inhammen. Ook kunnen er kale of dunbehaarde plekken rondom de kruin ontstaan. Wat zijn de oorzaken van haaruitval bij mannen?

Oorzaken haaruitval bij mannen

Erfelijkheid

In de meeste gevallen ontstaat haaruitval bij mannen omdat het in de genen zit en erfelijk is bepaald. We noemen dit alopecia androgenetica. Het haarverlies wordt veroorzaakt door gevoeligheid van de haarzakjes voor het mannelijk hormoon dihydroxy-testosteron (DHT). DHT ontstaat in het haarwortelzakje door omzetting van testosteron. DHT kan vervolgens worden afgebroken door een andere stof. Wanneer dit niet gebeurt, bindt DHT zich aan de zogenaamde androgeenreceptor. Dit zorgt ervoor dat het haarwortelzakje afsterft en er geen nieuwe haren groeien.

Stress

Haaruitval kan ook ontstaan door stress. Wanneer je stress ervaart komt er cortisol vrij in het lichaam. Wanneer dat langdurig het geval is kan het leiden tot een verandering in de hormoonspiegel. Je maakt meer testosteron aan waardoor meer DHT in de haarzakjes ontstaat. Hierdoor valt het haar tijdelijk uit. Wanneer de stressvolle periode voorbij is groeit het haar weer terug.

Ziekte en medicijnen

Ook ziektes en het gebruik van bepaalde medicijnen kunnen zorgen voor haaruitval. Denk bijvoorbeeld aan chemotherapie, een vitaminetekort of problemen met de schildklier.

Alopecia areata

Ook kunnen mannen te maken krijgen met pleksgewijze kaalheid, ook wel alopecia areata genoemd.  Op willekeurige plaats ontstaan er kale plekken op de hoofdhuid, die ook weer dicht kunnen groeien. Alopecia areata heeft een wat grillig verloop. Vaak zien we dat er enige tijd verbetering ontstaat, en soms een terugval plaatsvindt.

Wat kan Sikkenk haarspecialisten voor je betekenen?

Om de hoofdhuid zo gezond mogelijk te houden kunnen we een persoonlijke hoofdhuidanalyse maken met de Scoop. Dit apparaat vergroot de hoofdhuid waardoor onze hoofdhuidspecialiste een goed beeld krijgt van de hoofdhuid. We werken met een speciale verzorgingslijn die de hoofdhuid in balans brengt en de haargroei optimaliseert.

Haarwerk of haaraanvulling voor mannen

Wat de oorzaak van je haarverlies ook is, het kan gepaard gaan met het gevoel van verlies en onzekerheid. Een haarwerk of haaraanvulling kan dan een mooie oplossing zijn. Ook mannen willen dat het niet zichtbaar is dat zij een haarstukje dragen. Haarstukjes worden nauwkeurig op maat gemaakt en aangesloten op het bestaande haar. Een haarstuk op maat gemaakt is vederlicht om te dragen en is zowel in echt haar als in kunstvezel te verkrijgen. Ook voor mannen die een chemokuur moeten ondergaan zijn we gespecialiseerd in het aanmeten van mooie natuurlijke haarwerken. We doen er alles aan om ervoor te zorgen dat jij je weer zelfverzekerd voelt met een haarwerk dat bij jou past.

Om er zeker van te zijn dat wij voldoende tijd voor je kunnen vrijmaken werken wij op afspraak. Neem gerust contact met ons op om een afspraak te maken, ook voor een hoofdhuid analyse.

Contact