Blog

Alles over… Frontale Fibroserende Alopecia

Haarverlies is een uitdaging die veel mensen over de hele wereld treft, maar er zijn verschillende vormen van haaruitval die minder bekend zijn. Frontale Fibroserende Alopecia (FFA) is een van die relatief nieuwe vormen van haarverlies die de afgelopen jaren steeds meer aandacht heeft gekregen. In dit artikel behandelen we enkele veelgestelde vragen over deze vorm van alopecia.

Frontale-Fibroserende-Alopecia

Wat is Frontale Fibroserende Alopecia (FFA)?

Frontale Fibroserende Alopecia is een vorm van haaruitval die in de meeste gevallen voorkomt bij vrouwen. Het wordt gekenmerkt door een symmetrische band van haarverlies aan de voorste haarlijn en aan de zijkanten van de hoofdhuid, met name langs de haargrens. Ook wordt het haar dunner. Een klassiek kenmerk van FFA is het (gedeeltelijk) uitvallen van de wenkbrauwharen.

Hoe ontstaat FFA?

Het is nog niet volledig bekend hoe FFA ontstaat. Er wordt verondersteld dat het een auto-immuunziekte is, waarbij het immuunsysteem de eigen haarzakjes aanvalt. Ook hormonale factoren kunnen een rol spelen bij het ontstaan van FFA. De ontsteking en fibrose van de haarzakjes zorgen ervoor dat de haren dunner worden, uitvallen en uiteindelijk niet meer terug groeien. Het kan leiden tot permanente haaruitval.

Waarom lijkt FFA pas recentelijk vaker voor te komen?

FFA is een relatief nieuwe aandoening die pas de afgelopen jaren meer aandacht heeft gekregen. De toename in de diagnose van FFA kan deels worden toegeschreven aan een grotere bewustwording van de aandoening onder zowel patiënten als zorgverleners. Bovendien is de diagnostische nauwkeurigheid verbeterd door nieuwe onderzoekstechnieken en expertise van dermatologen. Het is ook mogelijk dat er bepaalde omgevings- of genetische factoren zijn die bijdragen aan het ontstaan van FFA. Onderzoekers bestuderen nog steeds de exacte oorzaken en risicofactoren die verband houden met deze aandoening.

Wat zijn mogelijke oplossingen voor FFA?

Hoewel er momenteel geen genezing is voor FFA, zijn er verschillende behandelingen die kunnen helpen de voortgang van de aandoening te vertragen en de symptomen te beheersen. Vroegtijdige diagnose en behandeling zijn essentieel om verdere haaruitval zoveel mogelijk te voorkomen. Enkele behandelingsopties zijn:

  • Het aanbrengen van corticosteroïde crèmes of lotions op de getroffen gebieden kan helpen bij het verminderen van ontsteking en het vertragen van de progressie van FFA.
  • In sommige gevallen kan een medicijn zoals finasteride of dutasteride worden voorgeschreven om de effecten van FFA te beperken.

Haarwerk op maat

Een mooie oplossing bij FFA is een gedeeltelijk haarwerk op maat. Een haaraanvulling aan de voorzijde, precies waar het haarverlies zich bevindt. Het haarwerk sluit naadloos aan en gaat over in je eigen haar, zodat haarverlies onzichtbaar wordt. Eventueel kun je ook kiezen voor een heel haarwerk. Wij hebben zeer veel modellen om te passen en samen te zoeken naar de juiste oplossing. Met een verwijzing van de huisarts of dermatoloog krijg je een groot deel van de aanschaf vergoed.

Wil je meer informatie over Frontale Fibroserende Alopecia? Of ben je benieuwd naar wat wij voor je kunnen betekenen? Neem gerust contact met ons op.

Ervaringen

“Professionele, eerlijke en open sfeer.

Ik voelde me er gelijk op mijn gemak, terwijl het geen makkelijk bezoek voor mij was. Hierdoor viel het me reuze mee en ging ik met een heel goed gevoel de deur uit.

Een echte aanrader!”

- Anna

“Goede uitleg, prima advies, heel vriendelijke behandeling en het resultaat mag er zijn. Toen ik vanmiddag voor het eerst in een kledingwinkel kwam zei de verkoopster: Wat is uw haar prachtig geknipt!

Ik vind dat een groot compliment. Jullie hebben voor een heel natuurlijk haarwerk gezorgd.”

- Liesbeth

“Heel fijn geholpen in het proces tot het dragen van een haarwerk, het uitkiezen, aanpassen en knippen. Ik heb vandaag mezelf weer terug gekregen. Het komt heel dichtbij hoe ik er normaal uitzie. Super lieve begeleiding, en nogmaals toverhanden!
Groetjes Yvonne”

- Yvonne

Een vertrouwd adres

Sikkenk haarspecialisten is een gecertificeerde zorgleverancier.

Daarmee ben je altijd verzekerd van de beste zorg én de maximale vergoeding van je zorgverzekeraar.

Kom onze collectie bekijken

Je bent van harte welkom om onze collectie te komen bekijken. Je vindt ons op Wagenweg 122, 2012 NJ in Haarlem.

Bel ons gerust om een vrijblijvende afspraak te maken.

Maak een afspraak

Om er zeker van te zijn dat wij voldoende tijd voor je kunnen vrijmaken werken wij op afspraak